Cumhurbaşkanı Onayladı! SGK'dan Açıklama Geldi! 51 Yaş Altında Olanlara Erken Emeklilik…

Cumhurbaşkanı Onayladı! SGK'dan Açıklama Geldi! 51 Yaş Altında Olanlara Erken Emeklilik…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan daha önce onay verilmişti. 51 yaş altında olanlar için erken emeklilik duyurusu yapıldı. SGK tarafından detaylar paylaşıldı. İşte erken emeklilikte detaylar…

Erken emeklilik, emeklilik yaşı gelmeden önce maaş almaya denilir. Erken emeklilik pek çok kişi için çeşitli koşullar tamamlandığında sağlanabiliyor. Sosyal güvenlik kurumu uzmanları konu ile ilgili açıklama yaptı. Bazı durumlarda SGK tarafından 10, 12,5 ve 15 yıl gibi kısa sürelerde emekli olma imkanı bulunuyor. Bu süreler belirli şartları sağlayan bireyler tarafından emeklilik süresinin hızlandırılmasını sağlıyor. Peki, erken emeklilik ve kısmi emeklilik imkanları kimler için oluşturuldu? Hangi koşullarla bu haktan yararlanılabiliyor?

Erken emeklilik iş gücünde kayıp yaşayanlar tarafından sağlanabilen bir haktır. En az 1800 prim günü doldurmuş olan kişiler işgücü kaybını resmi sağlık kurulu raporuyla kanıtladıklarında erken emekli olabilirler.

Sigorta kollarından malulen emekli olma imkanı oluşturuldu. Malulen emekli olmak için en az 5 yıl prim ödemesi yapmış olmak gerekiyor. 10 yıl sigortalı olanlar ve iş gücü kaybında %60 seviyesinde kayıp olduğunu resmi sağlık raporu ile belgeleyenler erken emekli olabiliyorlar. Malulen emeklilik 4A, 4B ve 4C kapsamında olan herkese sağlanabiliyor.

Kısmi Emeklilik Koşulları Nelerdir?

Kısmi emeklilik koşulları vatandaşlar tarafından büyük bir merak içerisinde araştırılıyor. Sigorta tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar için kısmı emeklilik şartları oluşturuldu. 10 yıl en az sigorta primi bulunan yani 3600 günü tamamlamış olanlar bu haktan yararlanmaktadır. Yaş şartının yerine getirilmesi de emeklilik için büyük bir önem taşımaktadır. Kadınlar için 50 yaş erkekler için 55 yaşının tamamlamak kısmı emekliliği sağlamaktadır. SSK'lı olup kısmı emeklilik imkânında yararlanmak isteyenler SSK’ya bağlı olmalıdırlar. Erken emeklilik ve kısmi emeklilik imkanları iş gücünde yaşanan kayıp ve prim ödeyen kişilere önemli fırsatlar oluşturmaktadır. Bu imkanlardan yararlanmak için yaş prim ve gün şartını yerine getirmek gerekir. Doğru şekilde bu şartların takip edilmesi erken emeklilik hedefine ulaşmanızı kolaylaştırmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.