Emekli Maaşları Hesaplandı! Emekliye Torba Yasa ile Birlikte Büyük Jest Yapıldı!

Emekli Maaşları Hesaplandı! Emekliye Torba Yasa ile Birlikte Büyük Jest Yapıldı!
Emekli maaşına Temmuz 2023 tarihinde yapılan zamla birlikte maaşlar %25 arttı. Zamlanan maaşla birlikte hesaplama sistemi de değişti.

Bağ-Kur ve SSK-SGK emekli maaşları hesaplandı. Emekli maaşına Temmuz 2023'te yapılan zam TBMM tarafından kabul edildi. Bu karar ile birlikte emekli maaşına %25 oranında zam yapıldı. Yapılan bu zamla birlikte emekliler maaşlarının güncel halinin kaç TL olduğunu merak ediyor. Uzmanlar yaptıkları açıklamada bu konuda e-devlet'ten faydalanabileceklerini söyledi. Peki,emekli maaşları e-devlet üzerinden nasıl hesaplanıyor? İşte detaylar…

TBMM Tarafından Kabul Edilen Yasa

TBMM'nin onayladığı torba yasa ile birlikte emekli maaşlarının hesaplanmasında değişiklikler meydana geldi. Yeni düzenleme ile birlikte maaşlarda taban maaşı yerine kök maaş esas olarak alınacak. Yasayla beraber kabul edilen kök maaş ve taban maaşı hesaplama sistemi ile birlikte bu maaşlar arasındaki farklılıklar gün yüzüne çıktı.

Emekli Maaş Hesaplaması Değişti

Yeni hesaplama sistemi Bağ-kur ve SSK-SGK emekli maaşlarını etkiledi. Taban maaş yerine kök maaşın esas alınmasıyla beraber ödeme miktarları değişti. Yapılan yeni düzenleme ile birlikte Bağ-kur ve SSK emeklilerinin zam oranının %19,77'den %25'e yükseltildi. 5510 sayılı kanuna göre eklenen ek 19. madde kapsamında emeklilere her ay ek ödeme dahil 7.500 TL'den daha az ödeme yapılmıyor.

Ek Ödeme ve Kök Maaş

Emekli maaşını hesaplarken kök maaş ve ek ödemenin toplamının 7.500 TL altında ise bu ödeme 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Örnek olarak kök maaşı 6.000 TL olan emekliye 1.500 TL ek ödeme yapılır ve hesabına 7.500 TL yatırılır. Emeklinin maaşı taban maaşa ulaşırsa, seyyanen ödeme uygulaması sona erer.

Emekli maaşınızı e-devlet üzerinden de hesaplayabilirsiniz. Eğer taban maaşta bir değişiklik yapılırsa tüm maaşlar yeniden düzenlenecek. Yeni düzenleme ile birlikte emekli ve memur maaşları kök maaş esasına göre düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.