Son Dakika Yeni Torba Yasa İle Emeklilikte Reform! 10 Yıl Daha Erken Emeklilik…

Son Dakika Yeni Torba Yasa İle Emeklilikte Reform! 10 Yıl Daha Erken Emeklilik…
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirilen son seçimler sonrasında emeklilikte reform uygulanacak. Bağ-Kur'lu olan emekliler için erken emeklilik fırsatı oluşturuluyor. Ev hanımlarına sosyal güvence içeren düzenleme meclisten geçti mi? İşte detayla

Meclis açıklamaları ile birlikte iki önemli torba yasa konusu görüşülmeye başlandı. Emeklilik sisteminde kadınlar için yeni düzenlemeler mevcut mu? Yaş düzenlemesi yapılacak mı? İşte konuya dair tüm detaylar…

Meclis seçimleri sonrasında ilk torba yasa için yoğun bir mesai harcanmaya başladı. Tüm çalışmalar tamamlandı ve meclis 1 Ekim tarihine kadar tatile girdi. Meclisin açılması ile beraber gündem daha da yoğun olacak.

Yeni Torba Yasada Emeklilik Reformu Yer Alıyor…

Meclisten emeklilik reformunu içeren yeni bir torba yasa düzenlemesi geçti mi? Yoğun mesai sürüyor. Yeni torba yasa Bağ-Kur’luları ilgilendiren kritik adımları içeriyor. Prim gününün düşmesi veya şartı ile ilgili bu torba yasa meclisin açılması ile birlikte hayata geçirilecek.

Bağ-Kur’lulara Emeklilik Sağlanacak…

Bağ-kur’lu kişilere emeklilik imkanı oluşturulacak erken emeklilik reformu ile bakanlık küçük esnaf çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lu prim gün şartı 9.000 yerine 7200'e çekti ve çalışmayı tamamladı. Burada ilk olarak düzenlemenin kapsamı belirlenecek. Özellikle de esnaf için tespit gerçekleştirilecek işçi sayısında basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi çeşitli alternatifler üzerinde değerlendirmeler yapılacak.

EYT ile emekliler ve Bağ-Kur’lu kadınlar 20 yılı doldurmaları ve 7.200 günü tamamlamaları halinde erkekler ise 25 yıl yani 9.000 prim gününü tamamladıklarında emekli olabiliyordu. Bağ-Kur reformu ile kapsamına giren EYT ile erkek sigortalılar yaşlılık aylığına 7200 gün ile bağlanabilecekler. Kadın ve erkek sigortalıların prim günleri eşitlenecek. 9.000 günü tamamlayan EYT'li erkek esnafa erken emeklilik sağlanacak. 7.200 gün tamamlanır tamamlanmaz yaş beklenmeden emeklilik sağlanabilecek.

Ev Hanımlarına Emeklilik Mümkün Mü?

Ev hanımlarına 2. Torba yasa ile reform emeklilik sağlanacak mı merak ediliyor. Ev kadınları ve anneleri için yapılan reform ne zaman mecliste onaylanacak. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta primlerine üçte bir oranında devlet tarafından karşılanacağı konuşuluyordu. Bu model için ekimde mecliste görüşülecek. Torba tasarı hayata geçecek mi? Burada Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gerektiği konuşuluyor. Yapılacak desteklerin kaynağı ise bu banka olacak. Bu bankanın petrol doğalgaz rezervlerinden gelecek olan gelirleri isteğe bağlı sigortalı SGK'ya yani kadınlara destek amacıyla kullanılacak ev kadınları için 4.292 TL ödeme yerine 2.861 lira 68 kuruş prim ödemesiyle emeklilik sağlanacak. Mevcut tutar ile devletten kadınlara yıllık 17 bin lira destek sağlıyor. Üstelik kadınların asgari ücret yükseldikçe prim desteğinde de yükselme yaşanacak.

Annelere Yıpranma Düzenlemesi Gündemde

Çocuk sahibi olan kadınlara emeklilik reformu ile yaş şartının değişmesi bekleniyor. Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi görüşülen konular arasında. Seçim beyannamesinde bulunan düzenlemenin detayları merak edilirken meclisin işbaşı yapması ile birlikte torba tasarıda yer alıp almayacağı araştırılıyor. Çocuk sayısına göre emeklilik yaşı beklenene göre esnetilebilecek. Önümüzdeki dönemde bu konu gündemde olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.